Maar wie zonder de goddelijke bezetenheid van de Muzen de poorten van de poëzie nadert, vol vertrouwen dat hij met techniek alleen tot dichterschap kan komen, zal zijn doel niet bereiken; bedachte dichtkunst zinkt in het niet bij die van een geïnspireerde bezetene.

Plato, Phaedrus


Het Hathor Consort werd door Romina Lischka in 2012 opgericht. Het wil consortmuziek uit de renaissance en barokperiode in verscheidene instrumentale bezettingen uitvoeren. De viola da gamba dient steeds als uitgangspunt.


Het ensemble ontleent haar naam aan de godin Hathor, een moedergod uit het oude Egypte. Ze wordt aanbeden als de "meesteres van het westen" en verwelkomt de overledenen in het hiernamaals. Daarnaast is ze ook de godin van dans, kunst en muziek. Hathor staat ook bekend als de oermoeder, als de ontvanger en belichaamt het fundament van de liefde en alles wat met het hart te maken heeft.


Samen met altus Marnix De Cat stelde het Hathor Consort haar eerste programma "Consort Songs and Fantasies by William Byrd" voor in het Netwerk Oude Muziek Utrecht in 2013. In December 2012 werkten ze in Muziekcentrum de Bijloke Gent aan het Manufactuur Project "Lachrimae - The Seven Teares of John Dowland", samen met danser Femke Gyselinck. In 2015 ging ,Lachrimae‘ in dialoog met een nieuwe werk van Annelies Van Parys, dat voor het eerst in mei 2015 in Concertgebouw Brugge te horen was, met verdere optredens in ,The Cottier Chamber Project‘ in Glasgow, UK, Festival Trigonale, A en De Link, Tilburg, NL.

Hathor Consort's eerste CD 'Lachrimae' van John Dowland verscheen bij het label Fuga Libera en kreeg goede recensies van de pers (Klara's 10 nominatie, IRR outstanding, 4 diapasons).

In 2015 speelde het Hathor Consort zamen met het Pluto-ensemble van Marnix De Cat in de programmas 'Voyces & Viols' en 'Animam Gementem cano' in de Bijloke Gent, Festival Mechelen en Festival Utrecht.


Het ensemble is the horen in Musikfestspiele Potsdam, Festival van Vlaanderen Gent, Warsaw Philharmonie, Jeunesse Österreich/Wiener Konzerthaus, BOZAR, etc.


Romina Lischka